DESİGNER Modada İstanbul Ruhu ÖZGÜR MASUR
06 Temmuz 2020

Hayatının her anında moda düşünen, yeteneğini araştırmacı yönüyle destekleyen Özgür Masur gerek etkileyici siluetleri gerekse kumaş seçimi ve dikiş kalitesi ile adını şimdiden Türk moda tarihine yazdırmış özel bir isim. 

 

 

Moda dünyası, Özgür Masur ismini ilk olarak Galata Moda ve sonradan Mercedes-Benz sponsorluğunda “Moda Haftası” olarak yoluna devam edecek olan İstanbul Moda Günleri’nde duydu. İlk koleksiyonunu sunduğu 2009 yılında genç ve yetenekli moda tasarımcısı olarak dikkatleri üzerine çeken Özgür Masur, istikrarlı yaratıcı çizgisi ile mesleğindeki ilk on yılında büyük bir ivme kaydetti. Tasarım DNA’sına yerleştirdiği Işıltı, lüks, dikiş kalitesi, zarif siluetler ve sofistike detaylar ile geniş kitlelerce tanınan tasarımcı, mesleki kariyerindeki yeni on yılın başlangıcında sergilediği ilk imza koleksiyonu ‘Byzantium’ ile hem kendisi için hem de İstanbul orijinli moda için de çıtayı oldukça yukarı taşıyan yeni bir kapı açtı.

 

 

Hazırladığı ‘haute couture’ ve hazır giyim koleksiyonlarında her seferinde, kadınlar için albenisi olan birer arzu nesnesi yaratmayı başaran Özgür Masur’un başarısı tesadüf değil! Evet, tasarım sihrinin anahtarı yetenek ama sadece bu değil! Her şeyden önce işin mutfağında hemhal olmuş bir çocukluk var. 1979 yılında İstanbul’da doğan Özgür Masur, tekstilci bir aileden geliyor; dikişi, kumaşı biliyor. İlk ve orta öğreniminin ardından akademik eğitime sıra geldiğinde, aldığı karar onun mesleğe yönelmesinde ilk somut adımı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Tekstil bölümünde okuyan Masur, dördüncü sınıftayken Moskova’da katıldığı Leather Show’da ilk kez fark edildi ve Geleceğin Tasarım Yıldızı unvanını aldı. Türkiyeli çoğu moda tasarımcısı gibi onun yolu da İTKİB’in Genç Tasarımcılar Yarışması’ndan geçti ve 2002 yılında katıldığı yarışmada üçüncülük aldı. Bir süre çeşitli markalara danışmanlık hizmeti veren tasarımcı, İstanbul’da moda tasarımı anlamında bir hareketlenmenin yaşandığı 2008 yılında Galata Moda Festivali’ne katılan yeni nesil genç tasarımcıları arasındaydı. Aynı yıl, cesur bir karar vererek kendi markasını kurdu ve ilk showroom’unu açtı. Bu Özgür Masur için gerçekten iyi bir zamanlamaydı, çünkü bir yıl sonra Türk moda tarihinin önemli kilometre taşlarından olan İstanbul Moda Günleri başlayacaktı. Ayrıca, bu dönem yükselişe geçen Türk diziler de tasarımcılar için doğal bir podyuma dönüşecek ve dizilerde giyilen giysiler tasarımcıların çok daha geniş kitlelerce tanınmasına imkân sağlayacaktı. Özgür Masur, İstanbul’da oluşan bu yeni koşulları oldukça iyi kullandı. Yayınlandığı dönem özellikle kadınları ekranlara kilitleyen Aşk-ı Memnu dizisinin Bihter karakteri ve onu canlandıran Beren Saat’in veya Nebahat Çehre, Hatice Aslan gibi isimlerin giydiği her kıyafet, Özgür Masur’un Nişantaşı’nda bulunan atölyesinin trafiğini artırdı. 

 

 

Bir iki sezon hariç Mercedes Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI) düzenli olarak katılan ve her koleksiyon sunumunda gerek moda severlerin gerekse moda basının yoğun ilgisi ile karşılaşan Özgür Masur, markasını ‘haute couture’ ve hazır giyim olarak konumlandırıyor. Özel müşterileri için Özgür Masur Couture olarak hizmet veren tasarımcı, daha erişilebilir hazır giyim koleksiyonlarını ise Soul by Özgür Masur alt markasında bir araya getiriyor.

 

 

Daha çok kadın koleksiyonları ile bilinse de meslek hayatında, çeşitli markalar için ayakkabıdan, fulara, takıdan, ambalaja birçok tasarıma imza atan Özgür Masur, marka işbirliklerinde de dikkat çeken bir isim. Batik, İpekyol gibi ulusal markalar için kapsül koleksiyonları hazırlayan Özgür Masur, içinde bulunduğumuz dönem meslektaşı Özlem Kaya ile birlikte Moda Tasarımcıları Derneği başkanlığını yürütüyor.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar