FASHİONİSTA Haute Couture’un Aristokratı HUBERT DE GIVENCHY
24 Eylül 2020

1952 yılında Paris’te Maison Givenchy adıyla kendi atölyesini kuran tasarımcı, sadece iki yıl sonra 1954'te lüks bir hazır giyim serisini sunan ilk modacı oldu. Modern ve elegan stili sayesinde kısa sürede fark edilen tasarımcının ünü hızla yayılıyordu fakat asıl büyük çıkışını ilham perisi Audrey Hepburn’a giydirdiği elbiselerle yaptı.

 

 

2018 yılının mart ayında 91 yaşındayken hayata veda eden modanın aristokrat centilmeni Hubert de Gıvenchy, haute couture’a altın çağını yaşatan isim olarak tarihe geçti. Moda litaratürüne “Little Black Dress-Küçük Siyah Elbise” tanımını kazandıran Mösyö Givenchy, hayatının son döneminde sağlık sorunları nedeniyle Fransız taşrasında sahip olduğu XVII. Yüzyıl döneminden kalma Rönesans şatosu Château du Jonchet’de dinleniyordu.


Aristokrat bir aileden gelen Hubert de Gıvenchy, özellikle 1950 ve 60’lı yıllarda tasarladığı elbiselerle dünya moda tarihini etkileyen işlere imza atmış, giydirdiği kadınlar ikonlaştırırken, Paris’i de zarafetin sembolü ve modanın başkenti haline getirmişti.

 

 

20 Şubat 1927 tarihinde Paris’in hemen yakınındaki Beauvais’da dünyaya gelen Hubert de Givenchy, 17 yaşındayken evden ayrılarak Paris’e yerleşti. Orada, École des Beaux-Arts'a kaydoldu ve kariyerine çırak olarak başladı. Okuldan mezun olduktan sonra bir süre İspanyol tasarımcı Cristóbal Balenciaga’nın yanında mesleğin inceliklerini öğrenen Givenchy, uzun boylu, yakışıklı, ince zevkli ve her daim şık giyinen genç bir centilmen olarak kısa sürede moda dünyasına kendini kabul ettirdi. 1952 yılında Paris’te Maison Givenchy adıyla kendi atölyesini kuran tasarımcı, sadece iki yıl sonra 1954'te lüks bir hazır giyim serisini sunan ilk modacı oldu. Modern ve elegan stili sayesinde kısa sürede fark edilen tasarımcının ünü hızla yayılıyordu fakat asıl büyük çıkışını ilham perisi Audrey Hepburn’a giydirdiği elbiselerle yaptı. İkilinin ilişkisi Hepburn’ün 1993'teki ölümüne kadar sürdü. Zaten Givenchy, Hepburn’ün ölümünden iki yıl sonra 1995 yılında mesleği tamamen bırakarak emekli oldu.Özellikle “Tiffany’de Kahvaltı” filminde Hepburn’ün giydiği siyah elbisenin tasarımcısı olarak ün kazanan ve litaratüre ‘Little Black Dress’ (Küçük Siyah Elbise) tanımını kazandıran Givenchy, aralarında Jackie Kennedy, Prenses Grace Kelly ve Elizabeth Taylor’un da olduğu birçok ünlü ismi giydirince kısa sürede moda dünyasının yıldızı oldu. Tasarımcının giydirdiği kadın arasında dönemin en güzel kadınları Gloria Guinness, Babe Paley, Daisy Fellowes ve Mona von Bismarck gibi moda ikonları da bulunuyordu.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar