HABERLER - DUYURULAR Bu Sadece Onun Hayali Değil, Bizim Geleceğimiz.
31 Temmuz 2019

DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN NİDA!

 

20 yaşında genç bir kız Endonezya’ya staj yapmak için gitti, her yıl çöpe atılan binlerce ton kahve çekirdeğinin dış kabuk meyvesinden polifenol değeri yüksek sağlıklı bitki çayı üretti.

Nida İçyer, 20 yaşında genç bir üniversite öğrencisi…Henüz yolun başında olmasına rağmen, ne yapacağını biliyor; rotasını net bir biçimde belirlemiş ve hedefine ulaşmak için çaba gösteriyor. Sadece kendisine değil, bulunduğu topraklara, yaşadığı gezegene karşı duyarlı; merak ediyor, araştırıyor ve harekete geçiyor. Kararlı, çalışkan ve cesur…
Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi Nida… Üniversite hayatının ilk yılından itibaren gıda atıklarıyla ilgilenmeye başlıyor. Biyolojik atıkların tekrar işlenmesi ve bir ekonomik değere dönüştürülmesi ilgisini çekiyor Biolive adında zeytin çekirdeğinden çevreci ve insan sağlığına uyumlu biyoplastik üreten bir girişimde çalışmaya başlıyor.
Okulunun zorunlu tuttuğu staj programı için ise yurtdışına gitmek; farklı ülkelerde, farklı deneyimler ve yöntemleri öğrenerek kendini geliştirmek istiyor. Bu sene, ikinci sınıf bitmek üzereyken olasılıkları araştırıyor ve dünyanın birçok yerinden saygın okula/kuruma başvuru yapıyor. Çok geçmeden başvurularına cevap geliyor Nida’nın. Kanada’dan Endonezya’ya birçok okul, Nida’yı kabul etmiştir. O ilk staj programı için Endonezya’yı seçiyor.

 

Ülkenin en başarılı okullarından biri olarak kabul edilen Institut Teknologi Bandung’da kahve çekirdeğinin dış kabuk meyvesi “Cascara” üzerine araştırmayapacaktır. Bu sırada, dinleyici olarak katıldığı bir etkinlikte tesadüfen Galip Karataş Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nı keşfediyor ve iletişime geçiyor. Nida İçyer, Galip Karataş Vakfı’nın da desteği ile gittiği Endonezya’da iki ay kaldı ve Institut Teknologi Bandung’da 1 ay süren staj programını tamamlayarak geçtiğimiz günlerde yurda döndü.

 

İspanyolca’da “kabuk” anlamına gelen Cascara, kahve çekirdeğinin dış kabuk meyvesini tanımlıyor.
Her yıl yüzlerce ton Cascara meyvesi kahve çekirdekleri toplandıktan sonra atık olarak ortaya çıkıyor.
Nida İçyer, Endonezya’da kaldığı süre boyunca ‘cascara’ meyvesinin nasıl değerlendirileceğini araştıran bir ekibin içinde, atık olarak görülen bu meyveden polifeneol değeri yüksek sağlıklı bitki çayı elde edilebileceğini keşfetti. Bunu formüle etti ve yaptığı çalışmayı, “Sağlıklı Cascara İçeceği Üretmek İçin Kahve Pulpunun Değerlendirmesi” başlığı adı altında sunuma hazır hale getirdi. Nida İçyer’in bu çalışması, Eylül ayında Endonezya’da gerçekleşecek olan Gıda Konferası’nda ilk kezsunulacak ve ardından bilimsel bir dergide yayınlanacak.

 

Üçüncü sınıfı okumaya hazırlanan Nida İçyer, şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark içinde, zeytin çekirdeğinden çevreci biyoplastik üreten bir ‘start-up’ olan Biolive içinde çalışmalarını sürdürüyor.

Moda, kumaştır!..
Moda alışkanlık yaratmak, alışkanlıkları değiştirmektir.
Hatta dünyayı değiştirmektir bir süreliğine de olsa ...