GÜNCEL TEŞEKKÜRLER YILDIRIM MAYRUK!

Türkiye’de ‘haute couture’ denilince akla gelen ilk isim olan Yıldırım Mayruk, tarihi Fişekhane’de gerçekleştirilen defile finalinde Türkan Şoray ile birlikte çıktığı podyumda göz yaşları ile mesleğe veda etti.

 


Türk modasının duayen ismi “Grand Couturier” Yıldırım Mayruk 1960’larda başladığı meslek hayatına görkemli bir defile ile veda etti. Tarihi Fişekhane’de gerçekleşen ve bir Yıldırım Mayruk retrospektifine dönüşen defilede Mayruk’un 60 yıllık meslek hayatında hazırladığı koleksiyonlardan 200 köstüm Mayruk’un dostlarından oluşan sınırlı sayıda davetliye tanıtıldı.


Defile müziklerinin seçiminden koreografiye oldukça duygusal anların yaşandığı veda defilesi Melike Demirağ’ın “Arkadaş” adlı şarkısıyla başladı. Aralarında daha önce Yıldırım Mayruk defilelerinde görev almış modellerin de olduğu 200 mankenin görev aldığı defilenin finalinde Fazıl Say’ın “İnsan insan” bestesi eşliğinde seyircileri selamlayan Yıldırım Mayruk’a Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray eşlik etti.


İş insanı Sait Emir’in sponsorluğunda gerçekleşen gecede oyuncu Mert Fırat ve sunucu Tuğçe Sarıkaya Dağıstan’ın sunuculuk yaparken, defilenin koreografisini Asil Çağıl gerçekleştirdi. Yıldırım Mayruk’un 60 senesini 5 ayrı bölümde 60 dakikaya sığdıran defile, tasarımcının unutulmaz koleksiyonlarından seçilen ve tüm zamanların en iyisi olarak nitelendirilebilecek gece elbiseleri, gelinlikler, tayyör ve mantolara yer verdi. Koleksiyon için seçilen ve el işçiliğinin yoğun olduğu kostümler, özel kumaş, malzeme ve aksesuarlar dünyanın en seçkin markaları tarafından Yıldırım Mayruk için yeniden üretildi.

Kapanışta Yıldırım Mayruk ve Barbaros Şansal ile podyuma çıkan Türk sinemasının çeyrek yüzyıllık Sultanı Türkan Şoray ayakta alkışlandı. Türkan Şoray’lı kapanış selamlamasında 12 Türkiye Güzeli ve 15 Best Model podyumda yer aldı.


Bugüne kadar 65 koleksiyon sergileyen ve dünyada drapenin altın ustası olarak tanımlanan Mayruk, Paris, Londra, Moskova, Tokyo, Telaviv, Hayfa, Zürih, Aşkabat, Niamey, Brezilya, Abu Dabi, Doha gibi şehirlerin de bulunduğu birçok yurtdışı defilesi yaptı ve bu defilelerin gelirini eğitim ve hayır kurumlarına bağışladı. Yıldırım Mayruk’un 60 yıllık meslek hayatında “Maxi Couture 05-06-07-08-09”, “40 yıl 40 kadın”, “2023’e Hikayeler”, “İğnenin ardında”, “Geçmişten Geleceğe Cumhuriyet Kadını”, “Moda Mania”, “Aquaria” gibi unutulmaz koleksiyonlara imza atmıştı.


Mayruk ve Şansal kapatacakları atölyelerinin ardından, bundan sonraki hayatlarını moda konusunda eğitim, yayıncılık, arşivcilik ve prodüksiyon başta olmak üzere uluslararası platforma taşıyacaklar.

Moda, kumaştır!..
Moda alışkanlık yaratmak, alışkanlıkları değiştirmektir.
Hatta dünyayı değiştirmektir bir süreliğine de olsa ...