GÜNCEL Moda Dünyasının Acı Kaybı ALBER ELBAZ

Kökleri 1889’a dayanan Fransız moda evi Lanvin’de 2001-2015 yılları arasında sanat yönetmeni olarak görev yapan ve unutulmaz koleksiyonları ile markaya yeni bir ruh katan Alber Elbaz, özellikle fermuarlı kokteyl elbiseleri, koyu tonlarda ipek elbiseler ve son zamanlarda akıllı moda yaklaşımıyla akıllarda yer etti.  

 

 

Yeni korona virüs salgınının moda dünyasındaki en büyük kayıplarından biri dün Paris’te gerçekleşti. Adı Lanvin’le özdeşleşen ünlü moda tasarımcısı Alber Elbaz, bir süredir gördüğü korona virüs tedavisine yenik düştü ve 25 Nisan 2021 tarihinde 59 yaşında hayata veda etti. Ünlü tasarımcının vefat haberi, Lanvin sonrası kurduğu AZ Factory'deki iş ortağı Johann Rupert tarafından duyuruldu.

 

Fransa’nın en köklü moda evlerinden olan Lanvin’de 2001-2015 yılları arasında sanat yönetmeni olarak görev yapan ve unutulmaz koleksiyonları ile markanın erkek odaklı marka algısını tamamen değiştirerek canlandıran Alber Elbaz, özellikle fermuarlı kokteyl elbiseleri, koyu tonlarda ipek elbiseler ve son zamanlardaki akıllı moda yaklaşımıyla biliniyordu.

 

 

Moda dünyasının şahsına münhasır yeteneklerinden olan Albert Elbaz, 6 Şubat 1961 tarihinde Fas'ın Kazablanka şehrinde Sefarad Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. On yaşında ailesiyle birlikte İsrail'e göç etti ve Holon şehrinde büyüdü. Annesi onun modaya olan ilgisini erken fark etmiş, çizim yapması için teşvik etmişti. Babası ölünce annesi, dört çocuğuna bakmak için kasiyerlik yapmaya başladı. Ramat Gan kentindeki Shenkar Mühendislik ve Tasarım Koleji'nde okuyan Alber Elbaz, daha sonra annesinin verdiği 800 dolarla New York'a taşındı. Burada ilk önce bir gelinlikçide çalışan genç Elbaz, daha sonra tasarımcı ve ilk akıl hocası Geoffrey Beene ile çalışmaya başladı. Bu arada moda dünyasına daha uygun olacağını düşünerek isminin sonundaki ‘t’ harfinden kurtulmuş adını Alber yapmıştı. 1996 yılında Guy Laroche ile çalışmak üzere Paris'e giden Elbaz, buradayken Yves Saint Laurent’in dikkatini çekti ve Rive Gauche markasının sorumluluğu verildi. Başarılı bir üç yılın ardınndan 1999'da şirket Gucci tarafından devir alınınca görevine son verildi.

 

Elbaz, 2001 yılında Lanvin için tasarım yapmaya başladı. Aynı zamanda şirkette yaklaşık yüzde 18'lik bir azınlık hissesine sahipti. On dört yıllık görev süresi boyunca, Elbaz'ın ipek kokteyl elbiselerini ve diğer kadınsı tasarımlarını ele aldığı "farklı bir klasik" sayesinde Lanvin moda evini canlandırdı. Öyle ki moda evi 2005 ile 2006 yılları arısnda yüzde 60’lık bir büyüme kaydetti.

 

Alberd Elbaz, 2008 sonunda Acne Studios ile Blue Collection adlı bir denim koleksiyonu üzerine iş birliği yaptı. 2010 yılında ise H&M için bir kapsül koleksiyon hazırladı.

 

 

2015 yılının ekim ayına gelindiğinde Alber Elbaz, Lanvin’in ana hissedarı Shaw-Lan Wang ile ciddi bir anlaşmazlık ortaya çıktı. Elbaz, şirketin strateji eksikliğinden ve hedeflenen yatırımdan şikâyet ediyordu. Chloé'den Chemena Kamali'yi kadın tasarım direktörü olarak işe almıştı. Nihayetinde bu anlaşmazlık marka ile yollarının tamamen ayırmaya kadar vardı.

 

Lanvin'den ayrıldıktan sonra Elbaz, Natalie Portman'ın da yazıp yönettiği 2016 yapımı A Tale of Love and Darkness filminde giydiği tüm kostümleri tasarladı. Daha sonra Converse ve LeSportsac gibi çeşitli moda markalarıyla çalıştı. 2016 yılında, Fransız parfüm evi Editions de Parfums Frédéric Malle için parfümcü Dominique Ropion ile birlikte çalışan Superstitious adlı bir parfüm çıkardı. 2019'da İtalyan ayakkabıcı Tod's ile birlikte çanta ve mokasen yarattı.

 

Ayrıca 2019'da Richemont ile güçlerini birleştirerek kendi çizgisini, "zamanımızın kadınları için çözümler geliştirmeye" odaklanan bir marka olan AZ Fashion'ı geliştirdi. .

 

Moda, kumaştır!..
Moda alışkanlık yaratmak, alışkanlıkları değiştirmektir.
Hatta dünyayı değiştirmektir bir süreliğine de olsa ...