DESİGNER Modanın Efsane İsmi HAKAAN YILDIRIM
23 Ocak 2021

“Bir sanatçı, bir sanat eseri, bir koleksiyon içinde olduğu zamanı, tüm zamanları anlatmalı, çözülemeyeni çözmeli, entelektüel bir perspektif ile dahil etmeli dışarıya atılanı, noktaları birleştirmeli, dünya gibi tam bir daire oluşturmalı.”

 

 

Hakan Yıldırım, hayata geçirdiği Hakaan markasıyla 2010 yılında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından verilen 220 bin avroluk Andam (Ulusal Moda Sanatını Geliştirme Kuruluşu) ödülünü kazandığında İstanbul orijinli modanın küresel kulvarda temsili açısından umut verici yeni bir kapı açılmıştı. Öyle ya Alexandre Vauthier, Mark Fast, Bouchra Jarrar ve Calla Haynes gibi yıldız tasarımcıları geride bırakan Hakaan, Londra ve Paris’te sergilediği koleksiyonlar ile fırtınalar estiriyor, dahası ünlü fotoğrafçı Mert Alaş’ın desteği ve arkadaşlığı sayesinde moda dünyası ile doğal bağlantılar kuruyordu. Defilelerine Kate Moss gibi moda ikonları geliyor, tasarımlarını Madonna, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Emma Watson ve Penelope Cruz gibi dünyaca ünlü yıldızlar giyiyordu.

 

Fakat, 2012 yılının sonlarında Hakan Yıldırım büyük bir sessizliğe gömüldü. Kimileri bunun nedenin, Paris Moda Haftası’nda sergileyeceği 2013 ilkbahar-yaz koleksiyonunun kargoda kaybolması ve defileyi iptal etmek zorunda kalmasına yordu, kimileri de Mert Alaş’la yollarının ayrılmasına. Uzun bir süreyi kapsayan bu sessizlikte basın ve sosyal medya ilişkilerini minimumda tutarak sadece özel müşterilere ‘haute couture’ hizmeti veren Hakan Yıldırım, bir röportajında, o dönem markasının çok büyümesine rağmen yalnız olduğunu vurgulayarak profesyonel finans yönetimine ve yatırımcıya ihtiyaç duyduğu bu dönemde içsel olarak eksikliğini hissettiği huzuru bulmak için bir süre hiçbir şey yapmadığını söylüyor.

 

 

2014 yılında H by Hakan Yıldırım adı altında daha ‘casual’ bir çizgide hayata geçirdiği kadın ve erkek hazır giyim koleksiyonunu Londra’da sergileyen tasarımcı asıl geri dönüşünü ise 2018 yılında yaptı. Moda dünyasının heyecanla karşıladığı ‘couture’ koleksiyonu ile kendine özgü kalıpları, özenli işçiliği yeniden hatırlatan Hakan Yıldırım bir kez daha moda dünyasının gözdesi oldu. Koleksiyonlarına kattığı entelektüel derinlik ve altını çizdiği kavramlarla ‘modanın sadece moda olmadığını’ en iyi anlatan tasarımcılarından biri olan Hakaan Yıldırım bugün hala Türkiye’nin en parlak tasarımcılarından biri.

 

Hakan Yıldırım’ın MBFWI kapsamında dijital olarak yayınlanan 2021 İlkbahar Yaz koleksiyonu ile ilgili şunları söylemişti: “Bir sanatçı, bir sanat eseri, bir koleksiyon içinde olduğu zamanı, tüm zamanları anlatmalı, çözülemeyeni çözmeli, entelektüel bir perspektif ile dahil etmeli dışarıya atılanı, noktaları birleştirmeli, dünya gibi tam bir daire oluşturmalı.”

 

 

1971 yılında Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde doğan Hakan Yıldırım, ilk, orta öğrenimini Giresun ve İstanbul'da tamamladı. Yüksek öğrenim için Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sahne Dekor Kostüm Bölümü'ne başlayan tasarımcı, 1998 yılında İTKİB’in düzenlediği Genç Moda Tasarımcıları yarışmasında birinci olarak mesleğe giriş yaptı. İlk çıkışını Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yapılan ve ünlü manken Linda Evangelista'nın da yer aldığı Osmanlı defilesiyle yaptı. 1997 yılında Fransa’da ve 1998'de İtalya'da defileler gerçekleştirdi. Aynı yıl Deri Tasarım Yarışması'nda birincilik kazanan tasarımcı bir süre Penyelüx, Örsa ve Elle gibi markalarda tasarımcı olarak çalıştıktan sonra 2001 yılında kişiye özel tasarım yaptığı kendi markasını kurdu. Heykelsi formları, yenilikçi yaklaşımı ile kısa sürede tanınan tasarımcı, çeşitli markalarla iş birlikleri yaptı, film kostümlerinin de aralarında bulunduğu farklı projelerde görev aldı. Hakaan markasının yaratıcısı Hakan Yıldırım bugün Nişantaşı’ndaki atölye ve showroom’unda tasarlamaya ve üretmeye devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar